Povijest zajednice

Povijest zajednice

San Patrignano je terapijska zajednica za rehabilitaciju ovisnika u Italiji. Utemeljio ju je 1978. Vincenzo Muccioli, a ime je dobila po ulici u općini Coriano u pokrajini Rimini gdje se i nalazi.

Povijest zajednice

Sredinom sedamdesetih Muccioli se preselio na malu farmu u vlasništvu njegove supruge u mjestu Coriano, s namjerom da pomogne jednoj djevojci s problemima ovisnosti o drogama. To su bile godine heroinskog buma u Italiji, godine u kojima je ova nova socijalna kriza eksplodirala u svoj svojoj snazi. Uskoro su mu se pridružili i drugi dobrovoljci, a počeli su pristizati i drugi ovisnici  kojima je trebala pomoć.  Tako je 30. listopada 1979. godine osnovana je zadruga San Patrignano, čiji je glavni cilj bio pružiti besplatnu pomoć ovisnicima i marginaliziranim osobama.

Zajednica ubrzano raste u brojkama, tako da je 1984. godine već imala 500 korisnika, dobivši veliku vidljivost u Italiji i inozemstvu i počinjući stvarati mrežu dobrovoljnih udruženja za borbu protiv droge na tom području. Godine 1986. u zajednici boravi više od 800 korisnika. Zajednica je priznata kao ustanova za strukovno osposobljavanje u regiji Emilia Romagna.

U svom radu zajednica je suočena s sve većim širenjem problema ovisnosti. Vincenzo Muccioli, Don Mario Picchi, Don Oreste Benzi i drugi vođe sličnih terapijskih zajednica osnovali su Muvlad, jedinstveni pokret volontera za borbu protiv droge, koji se bavi razvojem psihosocijalnih rehabilitacijskih programa, a na čiju inicijativu je donesen Zakon o potpori ovisnicima o drogama, poznatiji kao Jervolino – Vassallijev zakon, objavljen 1990.

Godine 1991. San Patrignano je priznat kao fondacija i moralno tijelo od strane talijanske države, nakon čega Muccioli i njegova obitelj daju svu svoju imovinu zajednici.

Godine 1994. broj korisnika u zajednici iznosio je oko 1400, a iste godine je otvoren i medicinski centar kako bi pomogao korisnicima zaraženim od AIDS-a.

Godine 1995. umire Vincenzo Muccioli, ali San Patrignano nezaustavljivo raste i nastavlja svoju misiju.

Zajednica se sve više otvara prema društvenim potrebama i tako se 1996. godine održava prvo izdanje međunarodnog natjecanja u konjičkom sportu "Challenge Vincenzo Muccioli". San Patrignano zajedno s drugim međunarodnim organizacijama osniva međunarodnu udrugu "Rainbow - Međunarodni pokret protiv droga" koja svake godine organizira konferenciju o problemima ovisnosti o drogama. Predanost zajednice također je priznata od strane Ujedinjenih naroda, tako da je 1997. godine akreditirana kao nevladina organizacija (NVO) sa statusom "specijalnog savjetnika za ekonomsko-socijalno vijeće UN-a".

Od 2002. godine, zajednica je počela provoditi svoj projekt prevencije, još jedan kamen temeljac San Patrignanove misije, zajedno s rehabilitacijom, na strukturiran način. To su preventivne intervencije usmjerene na učenike srednjih škola iz cijele Italije putem kazališnih formata edukacije "ravnopravnih" debata i posjeta zajednici. Od 2009. godine San Patrignano preventivne aktivnosti okupljene su pod brendom "WeFree". Svake godine zajednica organizira događaj, WeFree Days, koji okuplja talijanske i međunarodne volonterske organizacije, institucije i predstavnike svijeta znanosti i kulture.

U posljednjoj bilanci za 2017. iskazani su troškovi od 27 milijuna i 545 tisuća eura te prihodi od 27 milijuna i 375 eura. Od toga, četvrtina dolazi od donacija. ali uz stalnu financijsku pomoć i podršku obitelji Moratti (na prvom mjestu Letizia i Gianmarco).

Tijekom 2018. je proslavila 40 godina djelovanja.

Slobodni i društveni utjecaj zajednice

San Patrignano je u 2017. po prvi put prošao izračun SROI-ja (Social Return On Investment), mjerenja socijalnog učinka za svaki pojedini euro uložen u svoje aktivnosti. Ovaj izračun je naglasio kako je u 2017. svaki uloženi euro u San Patrignano dao povrat od 5,21 eura društvene vrijednosti.

Vrijednost koju određuje ušteda za društvo koja proizlazi iz besplatne pomoći koju zajednica nudi svim prihvaćenim korisnicima, a ne naplaćuje svoje usluge ni od obitelji ni od države za angažman u profesionalnoj formaciji primljenih korisnika i od ušteda za zajednicu koje proizlaze iz smanjenja kriminala, s obzirom na to da zajednica prihvaća mnoge mlade ljude u alternativnom odabiru u odnosu na zatvor.

Društvena prepoznatljivost

Zajednica je primila pohvale i posjete brojnih nacionalnih i međunarodnih osoba, uključujući i dva predsjednika Republike. 2000. godine Predsjednik Italije Carlo Azeglio Ciampi je posjetio San Patrignano kako bi se upoznao i svjedočio predanosti zajednice. Godine 2018., povodom 40. obljetnice utemeljenja zajednice, San Patrignano posjećuje predsjednik Sergio Mattarella.

Između ova dva posjeta, u 2013. godini San Patrignano je posjetio Generalni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Ki Mun, koji se na ovaj način obratio korisnicima: "Vi ovdje ste pobornici ljudskih prava. Nastavite sa suosjećanjem pratiti one koji vas traže pomoć i slijedite ovu obvezu sa strašću. Nikada nemojte izgubiti tu snagu. Vaša je poruka nade koju svaki korisnik mora ponijeti sa sobom kad se vrati u društvo. Budućnost je u mladim ljudima”!

  Komuna - Sve