Što je WeFree?

Što je WeFree?

WeFree je internacionalni projekt prevencije ovisnosti koji proizilazi  iz svakodnevnog iskustva s mladima.

Znamo koliko je korisno podizanje svijesti o rizicima povezanim s uporabom droga, također znamo da to često nije dovoljno: ključno je uključiti mlade i sve zainteresirane, motivirati ih, izazvati ih da reagiraju.

Što to znači?

WeFree: čini se jednostavnim, zar ne? Ali što zapravo znači biti slobodan?

Neki ljudi misle da su opijanje, pušenje ili drogiranje načini izražavanja osobne slobode. Želimo ukazati da je to potpuno suprotno. Jer znamo da biti slobodan, uistinu slobodan, znači živjeti, voljeti i zabavljati se bez  supstanci koja uvjetuje naša djela ili iskustvo.

Biti "slobodan" znači ne ovisiti o stvarima izvan sebe. Naravno da je u pitanju droga ali i druge stvari kao ovisnost o tuđem mišljenju i kako nas drugi doživljavaju, strah da nikad nismo dovoljo dobri, razni kompleksi, ograničenja, limiti i sve ono što nas sprečava da budemo ono što jesmo.

Projekt WeFree nastao je iz našeg rada s mladima. Razumijemo koliko su važne informacije o opasnosti koje donose droge, ali znamo da to često nije dovoljno: naučili smo da je za izazivanje reakcije potrebno generirati emociju. Iz tog razloga od 2002. godine izvodimo kazališne predstave u školama diljem Italije, baziran na životnim iskustvima korisnika koji su u programu u San Patrignanu.

 

Zašto to ovisi o nama?

Sve aktivnosti realizirane projektom "WeFree" karakterizira stalna referenca na središnju temu "To ovisi o nama". Lanac koji povezuje izvedbe, informacije i događaje, koji se temelji na dvije glavne točke:

Zbivanja:
Razumijevanje potpunih posljedica onoga što naše akcije imaju na nas i druge u svijetu, čak i one koje se obično izražavaju kao normalne "svatko to radi", nije opasno "to je samo jednom" ili se izjednačava sa slobodom pojedinca kao da samo šteti sebi, a ne i drugima ”.

Odgovornost:
Shvatiti da je promjena moguća počevši od malih promjena ponašanja koje svakodnevno koristimo i preuzimanja odgovornosti „Ne želim biti suučesnik“, to može napraviti razliku.

  Komuna - Sve