Peti studijski posjet San Patrignanu 2022

Objavljeno: 06. 05. 2022 - 5:25
Peti studijski posjet San Patrignanu 2022

U sklopu programa “Umrežavanje s lokalnim dionicima i razvoj socijalnih usluga” podržanog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike proveli smo studijsko putovanje u San Patrignano za dvije djelatnice Ureda za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Grada Splita. Ovo je sveukupno peto, a kroz ovaj program treće studisko putovanje organizirano od strane Udruge San Patrignano. Do sada je u navedenim aktivnostima sudjelovalo 18 predstavnika lokalnih dionika. Sudionici su obišli sektore u San Patrignanu, družili se s korisnicama iz Hrvatske i upile dio pozitivne atmosfere.

 

 

 

GRAD SPLIT
Upravni odjel za socijalnu skrb,
zdravstvenu zaštitu i demografiju
Ana Kandijaš
Split, 03.05.2022.


Osvrt na studijsko putovanje u San Patrignano, Italija


U organizaciji udruge San Patrignano Split, od 27. do 30. travnja 2022. godine, u sklopu studijskog putovanja posjetila sam komunu za liječenje ovisnosti San Patrignano u Italiji. Uz predstavnika Udruge Sinišu Panića, domaćini su nam bile dvije korisnice iz Hrvatske koje su u zadnjoj fazi programa liječenja. Provele su nas kroz radne sektore, te smo obišli vinariju, grafički, tekstilni, kožarski, bojadisarski pogon, praonicu, centar za obuku pasa, vidjeli kino dvoranu, medicinski centar i druge sadržaje u kojima se korisnici rehabilitiraju. Kako bi nam što više približili svakodnevnicu u komuni, ručali smo zajedno s korisnicima. U pizzeriji Spaccio i u restoranu Vite San Patrignano upoznali smo i njihove ugostiteljske usluge.
Za vrijeme obilaska naše su nam domaćice vrlo iskreno i otvoreno iznijele svoje osobne životne ispovijesti, kao i iskustva boravka u komuni. Vrlo dojmljivo svjedočile su o prošlom načinu života i pronalasku puta u novi način života za kojeg se osposobljavaju upravo na ovom mjestu.Tijekom dugogodišnje suradnje Grada Splita i udruge San Patrignano Split upoznata sam s radom i aktivnostima udruge, a ovim posjetom stekla sam potpuni uvid u opseg i krajnji cilj djelovanja. Organizacija rada i životnog okruženja, visoka razina proizvoda i usluga koje komuna pruža kroz sudjelovanje samih korisnika, kao i briga i skrb o njima poticaj su za nastavak i još kvalitetniju suradnju Grada Splita i Udruge. Potvrđuju to i rezultati i zavrjeđuju brojni mladići i djevojke koji su po završetku programa postali odgovorni ljudi na korist sebi, svojim obiteljima i čitavoj zajednici.
Obogaćena novim spoznajama, upućujem zahvalu na izvrsno organiziranom putovanju, posebno našem brižnom i angažiranom vodiču Siniši.
Ana Kandijaš

Studijski posjet San Patrignanu organiziran je na način da smo imali priliku iz prve ruke svjedočiti programu rehabilitacije od droga. San Patrignano je izuzetno lijepo mjesto u kojem trenutno živi oko 1.500 korisnika. Kroz terapijsku zajednicu su nas provele dvije korisnice iz Hrvatske koje su nam posvetile svoje vrijeme kako bi nam pokazale što sve korisnici rade. Prošetali smo kroz vinariju, radionicu namještaja, grafički studio… U San Patrignanu se veliki značaj daje edukaciji kako bi se korisnici nakon završenog programa lakše integrirali u društvo.

Zahvaljujem voditelju Udruge San Patrignano Siniši Paniću što nam je omogućio ovakvo iskustvo.

Aleksandra Kuzmanić
Viša savjetnica za upravljanje projektima 

Galerija fotografija

Peti studijski posjet San Patrignanu 2022
Peti studijski posjet San Patrignanu 2022
Peti studijski posjet San Patrignanu 2022
Peti studijski posjet San Patrignanu 2022
Peti studijski posjet San Patrignanu 2022
Peti studijski posjet San Patrignanu 2022
 
  Novosti - Sve