Umrežavanje s lokalnim dionicima i razvoj socijalnih usluga

Objavljeno: 30. 07. 2020 - 1:21
Umrežavanje s lokalnim dionicima i razvoj socijalnih usluga

Započeli smo s provedbom trogidišnjeg programa "Umrežavanje s lokalnim dionicima i razvoj socijalnih usluga" financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Split. Cilj programa je umrežavanje udruge San Patrignano s lokalnim dionicima radi razvoja socijalnih usluga u području socijalne skrbi, prvenstveno kroz edukaciju i školovanje korisnika, njihovu višegodišnju profesionalnu obuku radi njihove što efikasnije društvene reintegracije u civilno društvo nakon odrađenog rehabilitacijskog programa u San Patrignano, kao i organiziranje EU radionica u San Patrignanu za lokalne stručnjake. 

Moderno društvo se jako teško nosi s problematikom korisnika iz socijalno ugroženih skupina, a sami korisnici su stigmatizirani te lako dolazi do ne pronalaženja svoga mjesta u društvu nakon povratka s rehabilitacije. Prepuni ambicije i želje za zdravim načinom života rehabilitirani korisnici nailaze na zatvorena vrata, teško pronalaze posao i svoje mjesto u društvu. Svemu doprinosi i kriza vrijednosti u društvu, gospodarska kriza, nezaposlenost, socijalna nesigurnost i neizvjesna budućnost zbog čega ova skupina korisnika sve teže pronalaze prostor za aktivniji i zdrav život.

Programi društvene reintegracije koje i provode državne ustanove i centri za socijalnu skrb su opterećeni birokracijom i spori, započinju prekasno, te se stvara vakuum od izlaska korisnika s rehabilitacije do njegovog uključivanja u takve programe, a pogotovo, ako uključuju prekvalifikacije ili dodatna školovanja do dana zapošljavanja prođu mjeseci, ponekad i preko godinu dana, a da je korisnik u potpunosti prepušten sam sebi.

  Novosti - Sve