Rehabilitacijski program

Rehabilitacijski program

Obrazovni program

Terapijski put je u suštini obrazovni i rehabilitacijski. Korisnike se ne smatra „bolesnicima“  i stoga se ne koriste lijekovi  ni farmacijske terapije za ovisnost. Umjesto toga, psihoterapijske intervencije se provode ako se smatraju potrebnima za rješavanje specifičnih individualnih problema.

Individualni program

Program oporavka je personaliziran i ovisi o različitim karakteristikama i potrebama svakog pojedinca. Stoga nema krutih ili vremenski definiranih terapijskih koraka. Međutim, s obzirom na probleme i potrebu za radikalnom promjenom osobe, to je dugoročni rezidencijalni program oporavka. Minimalno trajanje je tri godine.

Važnost grupe

Kada korisnik uđe u zajednicu, on je smješten u jedan od obrazovnih sektora po kojima je San Patrignano podijeljen. Ovdje mu je povjeren korisnik koji je u dobrom momentu oporavka i koji postaje njegov mentor koji ga u prvoj godini zajednice (vrijeme varira od korisnika do korisnika) stalno slijedi na svom putu oporavka. Novopridošli korisnik živi u sobi zajedno s mentorom i drugim korisnicima. Svaka soba ima svog upravitelja, kao što svaki sektor ima jednog ili više referentnih edukatora. To su uglavnom skupine s kojima korisnik proživljava svakodnevni život u zajednici.

Faze oporavka

Rast osobe odvija se kroz svakodnevno sučeljavanje s korisnicima i sektorskim menadžerima (profesionalnim edukatorima). Kroz konfrontaciju pojavljuju se kritične točke i krhkost pojedinca, koje se s vremena na vrijeme analiziraju i rješavaju. Svakom korisniku se tijekom programa s vremenom povjerava sve više odgovornosti, kako u životu svog sektora, tako i u brojnim aktivnostima koje obavljaju u zajednici (sportske, umjetničke, kulturne aktivnosti). Tijekom vremena on sam postaje mentor druge osobe kojoj je potrebna pomoć. Na taj se način korisnici svakodnevno osnažuju i usvajaju  zadovoljstvo osjećajem korisnosti za sebe i druge, eksperimentirajući s novim oblicima zadovoljenja, alternativnim i suprotstavljenim iluzornim drogama. Pravila života u zajednici nisu ništa drugo do civilni suživot, s poštovanjem prema sebi, drugima i okolišu.

Obuka i školovanje

U San Patrignanu djeluje preko 50 različitih sektora, gdje su korisnici smješteni na temelju dostupnosti ljudi koji mogu raditi zajedno s novopridošlim korisnikom  i na temelju njihove sklonosti. Učenje najbolje profesije omogućuje svakom korisniku da raste u samopoštovanju i međuljudskim odnosima. To je također pristupni ključ za ponovno uključivanje u društvo. Istovremeno, svakom korisniku se daje mogućnost da nastavi studije napuštene u prošlosti na svim razinama obrazovanja.

Odnos s obitelji

Tijekom programa također pokušavamo rekonstruirati odnos između korisnika i njegove obitelji. U početku se ne predviđa posjećivanje i kontakti se ostvaruju isključivo putem pisama. Obitelj se savjetuje da slijedi put koji je paralelan s onim njihovog člana obitelji pohađajući sastanke podrške u  udruzi San Patrignano. Nakon otprilike godinu dana (ovisno o napretku korisnika) obitelj može prvi put posjetiti zajednicu. Sastanci nakon toga postaju češći, svakih 4-5 mjeseci sve do kraja programa. Nakon tri godine, korisnik se prvi put vraća kući na desetak dana.

  Program - Sve